Filosofie hudby u A. Schopenhauera a F. Nietzscheho - Žižková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce se zabývá problematikou fenoménu hudby ve filosofii Arthura Schopenhauera a Friedricha Nietzscheho. Jaké místo hudba zaujímá v jejich filosofii, jak ji chápali a definovali? To jsou hlavní otázky, které jsou postupně rozebírány a zodpovězeny. Kvalifikační práce je rozčleněna do tří částí. První se zabývá pojetím hudby u Schopenhauera, druhá u Nietzscheho a třetí posouzením rozdílnosti jejich myšlenek v problematice vůle jako hudby. V práci se nachází i praktická část, a to rozbor Nietzscheho rané hudební skladby. Též poukazuji i na osobnost skladatele Richarda Wagnera, jenž byl ovlivněn oběma filosofy a naopak. V závěru práce hodnotím a shrnuji, zda byl cíl bakalářské práce naplněn a zodpovězeny výše položené otázky.
A. Schopenhauers and F. Nietzsches Philosophy of Music
Keywords: Arthur Schopenhauer; Friedrich Nietzsche; Richard Wagner; hudba; filosofie; úvahy; tragédie; drama; kompozice; vůle; melodie; harmonie; rytmus.; Arthur Schopenhauer; Friedrich Nietzsche; Richard Wagner; music; philosophy; reflections; tragedy; drama; musical composition; will; melody; harmony; rhythm.