Obrana a ochrana budov okresních soudů proti teroristickým útokům - Štěrba, Ladislav (Jihočeská univerzita, 2009)
Kritická infrastruktura je v dnes nový koncept ochrany státu, životů obyvatel, zdraví a majetku. Tato koncepce je v současné době rozpracovávána na úrovni Evropské unie i u nás v České republice. Jedna z nejvýznamnějších hrozeb pro kritickou infrastrukturu je terorismus. V první části popisuji historii terorismu, jeho projevy, strategie a taktiku a používané zbraně při teroristických útocích a důvody ochrany objektů okresních soudů jako součást kritické infrastruktury. Ve druhé části zjištuji opatření přijatá pro ochranu a obranu objektů okresních soudů proti konkrétním způsobům teroristických útoků, a na základě těchto zjištění hodnotím připravenost těchto objektů na možný atak. V závěru nabízím možná řešení pro zlepšení ochrany a obrany těchto objektů.
Defence and protection of halls of justice against terrorist attacks
Keywords: Ochrana; okresní soud; kritická infrastruktura; terorismus; opatření; Security; district court-house; critical infrastructure; terrorism; measures