Zdanění příjmů ze závislé činnosti daňového rezidenta České republiky - Gajanová, Daniela (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem této diplomové práce je porovnat daňové zatížení rezidenta České republiky, který má příjmy ze zaměstnání z České republiky a Rakouska. V teoretické části jsou uvedeny základní informace o daňovém systému České republiky a Rakouska. Jedná se hlavně o způsob stanovení daňového základu, jaké jsou daňové sazby v každé zemi a zda může být daň snížena o některé částky. V praktické části jsou tyto poznatky aplikovány na výpočet daně ze mzdy v České republice a Rakousku. Porovnává rozdíly ve výpočtu a výši daně v obou zemích a vyhodnocuje daňové zatížení hrubého příjmu rezidenta České republiky pracujícího v zahraničí. Popisuje také způ-sob zdanění zahraničních příjmů v České republice.
Taxation of income from the employment of a tax resident of the Czech Republic
Keywords: daň z příjmů ze závislé činnosti; daňové zatížení; efektivní sazba daně; zamezení dvojímu zdanění; zdanění Česká republika a Rakousko; tax on income from employment; tax burden; effective tax rate; double tax treaty; Austria; Czech Republic; taxation