Tři podoby železniční novely: Neruda, Lier, Geislová - Žouželková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2019)
Práce je zaměřena na téma krajiny a její recepce v průběhu 19. století autorem a čtenářem. Zabývali jsme se zkušeností, jak ji získáváme a jak se proměňuje. Zabývali jsme se také tím, že skutečná příroda nejde reprodukovat a pokaždé obsahuje i naši interpretaci. Uváděli jsme také, že autor do krajiny vkládá své myšlenky a krajina tak získává nový význam. Poté jsme uvedli vývoj znázornění krajiny skrze jednotlivé styly 19. století. Nejvíce jsme se zaměřili na vlastenectví promítnuté do krajiny. Potom jsme psali o železnici a různými názory na ni ve světě reálném a v literatuře. V literatuře jsme poté vymezili nejčastější motivy. Práci jsme zakončili analýzou textů od Jana Nerudy (Trhani, Kassandra), Jana Liera (Hop-lá!, Na rozhraní) a Irmy Geisslové (Lid na železnici). V analýze jsme uvedli, jakým způsobem autoři psali a v čem se lišili.
Three kinds of railway-shortstory: Neruda, Lier, Geisslová
Keywords: Vnímání krajiny; Krajina 19. století; Železnice; Železniční novely; Jan Neruda; Jan Lier; Irma Geisslová; Analýza textu; Interpretace.; Perception of landscape; 19th century landscape; Railroad; Railway novels; Jan Neruda; Jan Lier; Irma Geisslová; Text analysis; Interpretation .