Důvody rodičů k volbě waldorfské školy pro základní vzdělání jejich dětí - Vášová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce na téma "Důvody rodičů k volbě waldorfské školy pro základní vzdělání jejich dětí" je rozdělena do teoretické a praktické části. Teoretická část se zaobírá historií alternativní pedagogiky se zvláštním důrazem na klasické reformní školy, jejichž jednotlivé koncepce představuje. Waldorfskou pedagogiku probírá zvlášť, představuje její historii a první waldorfskou školu, pedagogickou filosofii, základy antroposofie a základní principy jejího praktického fungování. Praktická část práce je pojata jako kvalitativní výzkum ve formě rozhovorů s vybranými rodiči waldorfských žáků jedné konkrétní základní waldorfské školy. Cílem výzkumu je poznat jednotlivé důvody vybraných rodičů pro umístění jejich dětí do této konkrétní základní waldorfské školy a pochopit je v jejich jedinečném životním kontextu. V závěru práce je vyjádřeno nové pochopení waldorfské školy jako užitečného impulzu v systému vzdělávání a cesty laskavého přístupu ve výchově, v němž se může snadno zhlédnout široká veřejnost.
Parents' reasons for choosing a Waldorf school for their children's compulsory education
Keywords: Alternativní školy; klasické reformní pedagogické hnutí; pedocentrismus; waldorfská pedagogika; Rudolf Steiner; Alternative education; pedagogical reform movement; pedocentrism; Waldorf school; Rudolf Steiner