Proces zavádění manažerského účetnictví v podniku - Čechurová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato diplomová práce se zabývá procesem zavádění manažerského účetnictví v podniku. Teoretická část se věnuje vztahu manažerského a finančního účetnictví a jejich hlavním odlišnostem, manažerskému účetnictví jako samotnému, konkrétně hlavní definici manažerského účetnictví, jeho vývoji, vztahu manažerského a nákladového účetnictví. Dále zahrnuje informace o procesu zavádění manažerského účetnictví a jeho nástrojů v podniku a rozebírá vybrané nástroje manažerského účetnictví. Praktická část je zaměřena na představení vybraného podniku z hlediska předmětu jeho činnosti a organizační struktury. Následně jsou rozebrány a zhodnoceny konkrétní nástroje manažerského účetnictví, které se ve vybraném podniku uplatňují. V závěru práce je uvedeno několik návrhů, které by mohli přispět ke zdokonalení manažerského účetnictví ve vybraném podniku a je navržen efektivní postup při zavádění manažerského účetnictví pro další podniky a jeho optimalizace.
The implementation process of management accounting in a business
Keywords: manažerské účetnictví; nástroje manažerského účetnictví; nákladové účetnictví; managerial accounting; managerial accounting tools; cost accounting