Analýza stáda plemene Highland chovaného v horských podmínkách - Hálová, Ludmila (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem diplomové práce byla analýza stáda a představení a uvedení možností uplatnění plemene Highland v horských a podhorských podmínkách v České republice, a to s ohledem na produkci plemenných zvířat i na produkci masa. Dílčím cílem bylo hodnocení dlouhověkosti a dlouhovýkonnosti krav tohoto plemene a zaznamenání managementu daného stáda. Na ekologické farmě s chovem extenzivního plemene Highland bylo zařazeno 60 plemenic základního stáda a 101 telat. U souboru plemenic byla vyhodnocena struktura stáda podle roku narození, podle počtu otelení, délka mezidobí, věk při prvním otelení a obtížnost porodů. Průměrný věk plemenic ve stádě byl 5 let a maximální počet otelení bylo 11. Mezidobí do 350 dní vykázalo 20,4 % plemenic, ale i 14,8 % vykázalo mezidobí nad 710 dní. Věk při prvním otelení jalovic byl do 4 let věku a obtížnost porodů byla klasifikována 100 % bez pomoci chovatele. Telata dosáhla v letech 2014 a 2015 průměrné hmotnosti ve 120 dnech 120 kg a 129 kg, ve 210 dnech to bylo 177 kg a 182 kg. Průměrné přírůstky se pohybovaly ve sledovaných letech ve 120 dnech 825 g a 735 g za den a ve věku 210 dnů to bylo 884 g a 772 g za den. Rozdíly nebyly statisticky významné. Průměrné hmotnosti volů ve 20 měsících byly cca 335 kg a porážková hmotnost ve 46 měsících 563 kg. Lze konstatovat, že při vhodném managementu stáda lze dosáhnout srovnatelné výsledky s průměrnými ukazateli v České republice a dosáhnout tak uspokojivého ekonomického profitu.
Analysis herd of Highland breed reared in mountain conditions
Keywords: masný skot; reprodukce; hmotnost; beef cattle; reproduction; weight