Selected factors affecting species and genetic diversity of oribatid mites (Acari: Oribatida) in Central Europe - Galicová, Petra (Jihočeská univerzita, 2022)
V první části disertační práce jsme se zabývali vlivem přirozené disturbance a následně aplikovaného managementu (přirozená regenerace vs. asanační těžba) na společenstva pancířníků ve smrkovém lese v Národním parku Šumava. Z našich výsledků je patrné, že změny způsobené těžbou poškozených stromů po přírodní disturbanci jsou patrné i po více než 15ti letech, alespoň ve společenstvech pancířníků. Ve druhé části jsou představeny výsledky fylogeografické studie dvou příbuzných druhů pancířníků. Kromě toho, že byly zdokumentovány zcela rozdílné fylogeografické vzory v populacích těchto druhů napříč střední Evropou, byl také objeven jeden nový druh. Jeho morfologický popis a fylogenetické zařazení v rámci rodu je prezentováno ve třetí části práce.
Selected factors affecting species and genetic diversity of oribatid mites (Acari: Oribatida) in Central Europe
Keywords: oribatid mites; genetic diversity; spruce forest; COI; natural disturbances; oribatid mites; genetic diversity; spruce forest; COI; natural disturbances