Representation of Masculinity in J.R.R. Tolkien's The Lord of the Rings - Bláhovcová, Václava (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá rozličnými typy maskulinity zobrazenými v mužských postavách v díle Pán prstenů J.R.R. Tolkiena a jejich porovnáním se stereotypy genderových rolí a zobrazením mužských postav ve fantasy žánru. První část se soustředí na Tolkienův život, vlivy na jeho dílo a přehled kritiky Tolkienova díla. Také představuje debatu o sexismu spojeného se stereotypním zobrazením ženských postav a jejich nedostatek v příběhu. Druhá část obsahuje stručný úvod do genderových studií feminity a maskulinity a žánru fantasy. Ve třetí části je analýza hlavních ras Středozemě a vybraných postav - Aragorna, Samvěda Křepelky, Froda Pytlíka a bratrů Boromira a Faramira - v kontextu maskulinity.
Representation of Masculinity in J.R.R. Tolkien's The Lord of the Rings
Keywords: J.R.R. Tolkien; The Lord of the Rings; Pán prstenů; maskulinita; feminita; fantasy žánr; fantasy postavy; stereotypy; reprezentace; J.R.R.Tolkien; The Lord of the Rings; masculinity; femininity; fantasy genre; fantasy characters; stereotypes; representation