Problematika spánku v seniorském věku - Krejcárková, Jana (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se věnuje problematice spánku v seniorském věku. Cíle práce: Zmapovat, jaké nefarmakologické intervence jsou sestrami prováděny v rámci ošetřovatelské péče u seniorů nad 65 let v oblasti spánku. Zjistit, jaké činnosti vykonávají osoby ve věku nad 65 let v oblasti spánkové hygieny. Určit, jaké problémy se vykytují u osob ve věku nad 65 let v oblasti spánku. Metodika a výzkumný soubor: Na základě cílů byly vytvořeny výzkumné otázky. Jaké nefarmakologické intervence jsou sestrami prováděny v rámci poskytované péče u osob nad 65 let v oblasti spánku? Jaké činnosti vykonávají osoby nad 65 let v oblasti spánkové hygieny? Jaké problémy se vyskytují u osob nad 65 let v oblasti spánku? Pro výzkumné šetření jsme si vybrali kvalitativní výzkumnou strategii, kde byla použita metoda dotazování. Technikou sběru dat byly polostrukturované rozhovory, které byly realizovány u seniorů nad 65 let na jimi zvoleném místě, v nemocnici a domovech pro seniory. Výzkumné šetření probíhalo i u sester na oddělení následné péče a sester, které pracovaly v domově pro seniory. Pro výzkumné šetření byly použity dva výzkumné soubory - "sestry" a "senioři". Výzkumný soubor "sestry" byl tvořen dohromady 6 sestrami. Byl použit záměrný výběr sester, kdy základním kritériem byla celková délka praxe minimálně deset let. Výzkumný soubor "senioři" tvořilo celkem 9 seniorů. Základním kritériem pro výběr seniorů, bylo plné zachování kognitivních funkcí. Získaná data byla zpracována otevřeným kódováním - metodou tužka a papír. Výsledky: Na základě analýzy získaných dat jsme vytvořili kategorie a podkategorie. Ve výzkumném souboru "sestry" jsme si stanovili 4 kategorie a 10 podkategorií a ve výzkumném souboru "senioři" jsme si stanovili 7 kategorií a 13 podkategorií. Z výsledků výzkumného šetření plyne, že sestry mají s problematikou spánku u seniorů bohaté zkušenosti. Většina z nich, řeší tuto problematiku aktivizací seniora během dne, medikací dle ordinací lékaře nebo se snaží vyhovět jejich spánkovým návykům. U většiny seniorů jsme zjistili, že se snaží dodržovat spánkovou hygienu, ale mnohdy jim to jejich zdravotní stav nedovolí. Tyto problémy řeší v mnoha případech farmakoterapií. Doporučení pro praxi: Doporučujeme zahrnout do vzdělávání sester i problematiku spánkové hygieny v péči o seniory. Také doporučujeme využívat spolupráce sestry s rodinou seniora v oblasti spánkové hygieny.
Sleeping issues in the senior age
Keywords: problematika spánku; spánková hygiena; senior; sestra; sleep issues; sleep hygiene; senior; nurse