Lidské zdroje ve středně velkém podniku a jejich vliv na zvýšení konkurenceschopnosti firmy - Hucková, Petra (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce se zabývá lidskými zdroji ve středně velkém podniku a jejich vlivem na zvýšení konkurenceschopnosti firmy. Cílem práce byla analýza současné situace v oblasti lidských zdrojů ve vybrané firmě, charakteristika jejích konkurentů a následné vypracování návrhu opatření ke zvýšení konkurenceschopnosti firmy. V práci byla použita jedna z metod marketingového mixu - dotazování. A to jak osobní, tak písemné. Zaměstnancům vybrané firmy - Otherm, a. s. a dvěma jejím konkurentům byly rozdány dotazníky, z nichž byla následně provedena analýza. S vedoucími personálních oddělení daných firem byl veden rozhovor, ke kterému bylo přihlíženo při celkovém hodnocení. Z analýzy vyplynulo pár nedostatků, pro které byla navržena opatření ke zlepšení. V oblasti benefitů bylo navrženo důkladné proškolení zaměstnanců nebo zpřístupnění seznamu s vysvětlivkami možností jejich čerpání. Pro oblast dalšího vzdělávání zaměstnanců bylo doporučeno umožnění určitých forem vzdělávání, jako jazykových kurzů a kurzů vedení i dělnickým profesím.
Human resources in a medium-sized enterprise and their impact on increasing competitive strength of a company
Keywords: lidské zdroje; řízení LZ; konkurenceschopnost; vzdělávání; human resources; human resources management; competitive advantage; education