Téma démonického milence ve vybraných textech angloamerické literatury - Reegenová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2019)
Práce se zabývá srovnávací analýzou obrazu démonického milence ve vybraných textech anglické a americké literatury. Teoretickým východiskem je charakteristika středověké balady James Harris a variací zkoumaného obrazu ve sbírce tradičních balad F. J. Childa. Pozornost je věnována zvláště úloze nadpřirozena ve vztahu k otázce viny a trestu, v tomto ohledu jsou připomenuty i umělé romantické verze M. G. Lewise, G. A. Bürgera či K. J. Erbena. Následující kapitoly jsou věnovány konkrétním dílům, které téma démonického milence rozvíjejí (poválečné povídky E. Bowen a S. Jackson). Literární analýza je zaměřena především na trauma osobní i historické minulosti, a s ním spojené pronásledování oběti zavázané slibem, s cílem poukázat na prohlubování psychologického a emocionálního významu tradičního příběhu.
The Demon-Lover Theme in Several Texts of Anglo-American Literature
Keywords: balada; nadpřirozeno; démonický milenec; vina a trest; síla slibu; James Harris; Lenore; Elizabeth Bowen; Shirley Jackson; ballad; supernatural; demon-lover; guilt and punishment; power of a promise; James Harris; Lenore; Elizabeth Bowen; Shirley Jackson