Doplňkové penzijní spoření v ČR - Komárková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce "Doplňkové penzijní spoření v České republice" se zabývá charakteristikou doplňkového penzijního spoření a důchodového systému v kontextu s penzijní reformou. Jedná se o charakteristiku historie důchodového systému, důchodové reformy a jednotlivých pilířů penzijního systému. Dále je rozebrán vliv demografického vývoje na penzijní systém, systém financování důchodového zabezpečení (fondové a průběžné) a podrobná charakteristika doplňkového penzijního spoření (účastník, vznik a zánik doplňkového penzijního spoření, penzijní společnost, komunikace s účastníkem, penzijní doporučení atd.). Byl vytvořen dotazník s 11 uzavřenými otázkami, které směřovaly na zabezpečení důchodového věku a výběr možností spoření na penzi. Díky dotazníku byly v další části vytvořeny hypotézy a modelový příklad. V modelovém příkladu je porovnáváno doplňkové penzijní spoření s dalšími produkty (spořící účet a termínovaný vklad) a vybrané fondy doplňkového penzijního spoření. Následně je vytvořené vyhodnocení komparace jednotlivých produktů a vyhodnocení hypotéz, které je okomentováno v samotném závěru práce.
Supplementary Pension Savings in Czech Republic
Keywords: doplňkové penzijní spoření; penzijní fondy; penze; supplementary pension savings; pension-funds; pension