Trh práce v okrese České Budějovice ve vztahu ke vzdělání - Sedlák, Jiří (Jihočeská univerzita, 2015)
Předmětem bakalářské práce je trh práce v okrese České Budějovice ve vztahu ke vzdělání. V první části jsou uvedena základní teoretická východiska týkající se trhu práce. Na problematiku pracovního trhu plynule navazuje téma lidského kapitálu, kde ústřední roli hraje vzdělání. V závěru první (teoretické části) je popsána situace a možný vývoj na pracovním trhu v České republice ve vztahu ke vzdělání. Ve druhé části (praktické) je nejprve představen analyzovaný region- okres České Budějovice, především situace na trhu práce. Pomocí dotazníkového šetření v nejvýznamnějších firmách v okrese jsou pak získána data, která reflektují stávající situaci absolventů na trhu práce v tomto regionu. Poslední empirickou částí práce je model tzv. vícenásobné regrese, kdy na omezeném vzorku osob pracujících v okrese České Budějovice je zjištěno, jestli se investice do vzdělání opravdu vyplatí. Na závěr práce jsou definovány a vyhodnoceny problémové oblasti a stanovena vhodná doporučení pro firmy i vzdělávací instituce.
The labour market in České Budějovice district in relation with education
Keywords: Trh práce; lidský kapitál; vzdělání; region; absolventi; zaměstnanci; Labour market; human capital; education; region; graduates; employees