Hodnocení sklízecích mlátiček s odlišným mlátícím ústrojím při sklizni obilovin a řepky ozimé v podniku zemědělské prvovýroby. - Hrach, Milan (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem této práce bylo porovnat činnost a kvalitu práce sklízecích mlátiček s odlišným mláticím ústrojím při sklizni obilovin a ozimé řepky v podniku zemědělské prvovýroby. Práce byla zaměřena na velikost sklizňových ztrát, kvalitu drcení a rozmetání posklizňových zbytků, vliv vlhkosti sklízené plodiny na velikost ztrát kvalitu drcení a rozmetání posklizňových zbytků, průchodnosti sklízecí mlátičky, rozboru výkonnosti a spotřeby pohonných hmot. Práce je doplněna o základní charakteristiku zemědělských provozů, základní charakteristiku vlastníků strojů a jednoduchým rozborem provozních a investičních nákladů. I Když sklízecí mlátičky nepracovaly na stejném pozemku, bylo prováděno měření v co možná nejshodnějších sklizňových podmínkách, co se týče počasí, terénu apod. Výsledků je patrné, že téměř ve všech výsledcích dosáhla nejlepších výsledků sklízecí mlátička s konvenčním mláticím ústrojím Claas Lexion 580. Výjimkou byla pouze průchodnost při sklizni ozimé řepky, kterou měl stroj John Deere S 690 s axiálním výmlatem o 1,23 kg.ha-1 vyšší než Claas Lexion 580. Spotřeba pohonných hmot byla nejnižší při sklizni ozimé pšenice s odkládáním slámy na řádek u stroje Claas Lexion 670 s hodnotou 11,0 l.ha-1. Při drcení slámy bylo dosaženo průměrných hodnot u všech mlátiček. Nejhorší drcení a rozhoz slámy prokázala sklízecí mlátička John Deere S 690, kde nedocházelo k rozmetání posklizňových zbytků po celé šířce záběru. Všechny stroje splnily agrotechnické požadavky pro sklízecí mlátičky z hlediska ztrát od 1,5 % při přímé sklizni, výkonnosti, průchodnosti, kvalitě rozhozu řezanky, kvalitě drcení posklizňových zbytků a pracovní rychlosti. Výsledky této práce mě přesvědčují doporučit sklízecí mlátičku Claas Lexion 580 především pro větší zemědělské podniky a pro podniky služeb s minimální výkonností 1 340 ha.rok-1. Pro menší podniky nebo podniky s vyšší strukturou živočišné výroby bych zvolil mlátičku s vytřasadlovým separačním ústrojím a to Claas Lexion 670. Sklízecí mlátičku John Deere S 690 bych naopak doporučil spíše pro podniky služeb a velké podniky zabývající se pěstováním kukuřice na zrno s minimální plošnou výkonností 1 440 ha.rok-1. U obou strojů bych volil žací adaptér o záběru 9 metrů.
Score of combine harvester with a different threshing device at harvest of cereals and oilseed rape in the business of agricultural production
Keywords: sklizeň; sklízecí mlátička; konvenční mláticí ústrojí; spotřeba pohonných hmot; combine harvestr; harvest; conventional threshing mechnism; fuel consumption