Finanční výkonnost podniku - Králová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem práce bylo objektivně zhodnotit hospodaření firmy ABC, spol. s r.o., jejímž hlavním předmětem činnosti je nákup zboží za účelem jeho dalšího prodeje a prodej, a jeho finanční výkonnost v letech 2003 až 2006 a dospět k určitým závěrům o celkové finanční situaci podniku. Finanční analýza, bonitní a bankrotní indikátory byly aplikovány v konkrétních podmínkách skutečně existujícího podniku. Jako podklady pro výpočet ukazatelů byly využity rozvahy a výkazy zisků a ztrát za jednotlivé roky. Teoretická část práce obecně charakterizuje finanční výkonnost a přístupy k jejímu měření, konkrétní metody měření výkonnosti podniku a využití bonitních a bankrotních indikátorů při hodnocení finanční situace. Praktická část obsahuje výpočty ukazatelů finanční analýzy (ukazatele rentability, likvidity a zadluženosti) a aplikaci vybraných indexů finančního zdraví (Altmanův index, Index důvěryhodnosti IN 95 a Index bonity). V poslední části jsou pak vyhodnoceny výsledky všech výpočtů a možné návrhy na zlepšení finanční situace podniku.
Business financial performance
Keywords: finanční výkonnost; Altmanův model (Z-skóre); IN 95; likvidita; zadluženost; financial performance; Z-Score; IN 95; liquidity; indebtedness