Systémové přístupy sociálních pracovníků k obětem domácího násilí - Procházková, Alena (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se věnuje tématu systémových přístupů sociálních pracovníků ve vztahu k obětem domácího násilí. Hlavním cílem této práce bylo zmapovat přístup sociálního pracovníka a jeho postup při jednání s obětí domácího násilí. V teoretické části práce byla představena problematika domácího násilí. Předloženy byly jednotlivé oblasti zaměřené na formy násilného chování, charakteristické znaky domácího násilí, včetně jeho příčin a důsledků, nebo také oblast zmiňující předpoklady sociálního pracovníka pro výkon sociální práce. Pozornost byla dále zaměřena na přístupy sociálních pracovníků k jednotlivým aktérům domácího násilí a na možné formy pomoci, včetně vybraných organizací, které se na tuto cílovou skupinu orientují. Pro vypracování empirické části byla použita kvalitativní výzkumná strategie. Jednotlivá data byla získána prostřednictvím polostrukturovaného rozhovoru s pěti sociálními pracovníky ze tří organizací zaměřených na pomoc osobám ohroženým domácím násilím. Výzkumné otázky byly orientovány na zjištění možností vzdělávání sociálních pracovníků a jejich vnímání slabých a silných stránek organizace, ve které pracují. Výzkumné otázky se dále zaměřovaly na způsob práce sociálních pracovníků s aktéry domácího násilí a na způsoby pomoci, které mohou těmto osobám poskytnout. Cílem výzkumných otázek bylo dále prozkoumat, v oblasti domácího násilí, spolupráci sociálních pracovníků a organizací poskytujících následnou péči a samotnou práci s ohroženou osobou. Práce by mohla být přínosem pro studenty sociálních oborů, kterým by mohla pomoci v reálném a praktickém náhledu na práci sociálních pracovníků s touto cílovou skupinou. Výsledek této práce může také sloužit pro laickou veřejnost, jako souhrn informací o obětech domácího násilí, možných formách pomoci a rozšíření povědomí o službách a poslání organizací poskytujících pomoc ohroženým osobám. Může také pomoci odhalit možné nedostatky v oslovených organizacích a případně přinést podnět k jejich zlepšení.
Systemic approaches of social workers to victims of domestic violence
Keywords: domácí násilí; sociální pracovník; oběť; pachatel; pomoc; sociální práce; domestic violence; social worker; victim; perpetrator; assistance; social work