Analýza motivace sociálních pracovníků. - Stupková, Nikol (Jihočeská univerzita, 2016)
Motivace je všude kolem nás. Usměrňuje naše chování a jednání, abychom dosáhli určitého cíle. Každá organizace má proces motivace pracovníků stanovený jinak. Jedná se o velice složitý a důležitý nástroj řízení. S motivací pracovníků úzce souvisí i odměňování a hodnocení zaměstnanců. K náležitému fungování organizace dochází, má-li správně nastavený systém motivace pracovníků. Pracovníci, kteří jsou motivováni, ať už finančně, nebo jinou formou, podávají lepší výkony a mohou tím motivovat i své spolupracovníky, což se může odrazit v celkových výsledcích organizace. Ne každému ale vyhovuje stejný nástroj motivace, na což je třeba brát zvláštního zřetele. Cílem bakalářské práce bylo provést analýzu motivace sociálních pracovníků. Teoretická část práce se zabývá popisem motivace a s ní souvisejícím odměňováním a hodnocením. Pro zpracování praktické části byl zvolen kvalitativní výzkum, metoda dotazování, technika rozhovoru pomocí návodu. Výzkumný soubor tvořily 3 sociální pracovnice z institucí, které poskytují odlišné sociální služby v okrese Jindřichův Hradec. Jednalo se o pracovnice z Azylového domu, Domova seniorů a Úřadu práce. Výsledky získané z daných organizací byly následně podrobeny komparaci. Dobře vedená motivace zaměstnanců je pro organizaci velice důležitá. Pokud se k tomu přidá i správný druh odměňování, je to nejen pro organizaci, ale i pro zaměstnance velice přínosné.
Analysis of motivation of social workers.
Keywords: Zaměstnanec; Zaměstnavatel; Sociální pracovník; Motivace; Employee; Employer; Social worker; Motivation