Spokojenost rodiček s péčí porodních asistentek během porodu - Lebedová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na spokojenost rodiček s péčí porodních asistentek během porodu. K vypracování bakalářské práce byly stanoveny dva cíle. Prvním cílem bylo zjistit, jak rodičky vnímají péči porodních asistentek během porodu. Druhým cílem bylo zaznamenat, jaké faktory jsou důležité pro spokojenost rodiček během porodu. Bakalářská práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část je rozdělena do čtyř hlavních kapitol. První kapitola se zabývá popisem porodu a péčí porodní asistentky během jednotlivých dob porodních. V této části rovněž najdeme část o přípravě na porod. Ve druhé kapitole je přiblížena problematika bolesti během porodu, pojednává o farmakologickém a nefarmakologickém tlumení porodní bolesti. Ve třetí kapitole je popsána problematika přítomnosti blízké osoby u porodu a čtvrtá kapitola je věnována charakteristice porodní asistentky. V praktické části bakalářské práce bylo využito kvalitativní výzkumné šetření. Výzkumný soubor tvořilo deset žen po porodu. Sběr dat byl proveden prostřednictvím polostrukturovaných rozhovorů. Rozhovor byl zcela dobrovolný. Všechny informantky byly před zahájením jednotlivých rozhovorů seznámeny s tématem bakalářské práce a zároveň byly informované o ochraně osobních údajů při zpracovávání rozhovorů (GDPR). Informantky byly označeny čísly I1 až I10. Informantky vyjádřily slovní souhlas se zpracováním získaných informací, a zároveň vyslovily souhlas s nahráváním rozhovoru na diktafon či na mobilní telefon, pokud byl rozhovor vedený přes mobilní telefon, a to z důvodu snadnějšího vypracování rozhovorů. Při zpracování dat byly rozhovory z diktafonu či mobilního telefonu detailně přepsány. Výzkumné šetření trvalo v období od března do dubna 2020. Výzkum byl zpracován do dvou hlavních kategorií a dále se dělil na jednotlivé podkategorie. Ve výzkumné části práce byly zvoleny dvě výzkumné otázky. První výzkumná otázka zjišťovala, jak rodičky hodnotí péči porodních asistentek v průběhu porodu. Výsledky výzkumu ukázaly, že všechny informantky byly spokojené a hodnotily péči porodních asistentek během porodu velice kladně. Pouze informantka I1 uvedla, že její porodní asistentka byla skvělá, ale během příjmu o ni pečovala jiná porodní asistentka, jejíž chování se jí nelíbilo. Byla údajně hlučná, rázná a nepříjemná. Druhá výzkumná otázka se zabývala spokojeností rodiček během porodu. Výzkum ukázal, že spokojenost rodiček během porodu má několik faktorů. Jako nejvýznamnější faktor spokojenosti během porodu uváděly informantky dostatek informací celkový přístup nejen porodní asistentky, ale i celého zdravotnického personálu v porodnici. Jako další důležité faktory spokojenosti během porodu informantky udávaly přítomnost blízké osoby u porodu a příjemné prostředí porodních sálů. Z výsledků výzkumného šetření bylo zjištěno, že rodičky jsou spokojené s péčí porodních asistentek. Všechny dotazované informantky vypověděly, že byly se svou porodní asistentkou během porodu spokojené. Tato práce poukazuje na to, že je důležité, aby se porodní asistentka chovala k rodičce vstřícně, mile a empaticky, protože přístup porodní asistentky je pro rodičku jeden z nejdůležitějších aspektů spokojenosti během porodu. Výsledky práce mohou být využity pro zlepšení a zkvalitnění péče porodních asistentek, i pro budoucí porodní asistentky, které získávají odbornou způsobilost a připravují se na tuto profesi. Výsledky budou publikovány na odborných konferencích pro porodní asistentky a také s výsledky bude seznámena daná porodnice, ve které informantky rodily.
Satisfaction of women with the midwife's care during childbirth
Keywords: spokojenost; rodička; žena; porodní asistentka; porod; satisfaction; mother; woman; midwife; birth