Použití dopplerovského cévního systému k detekci významné žilní insuficience - Adamcová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2007)
Měření průtočnosti krve v cévách pomocí ultrazvukových přístrojů je významná neinvazivní diagnostická metoda. Pro měření charakteristik toku krve v cévě je dnes používána především dopplerovská ultrasonografie. Tato práce je orientována na využití dopplerovského měření průtočnosti cév u pacientů trpících chronickou žilní insuficiencí. Chronická žilní insuficience a s ní spojené varixy žil dolních končetin patří mezi civilizační choroby. Pokud započítáme všechny stupně a typy této choroby, patří v populaci k chorobám nejčastějším. Většinou jde o onemocnění neakutní, které může mít jen kosmetický vliv na pacienta, ale pokročilejší stadia mohou vést k omezení pacienta v běžném životě. Může být i příčinou i opakované a dlouhodobé pracovní neschopnosti. Jedná se tedy o závažné onemocnění jak pro pacienta, tak může mít i závažný socioekonomický dopad pro společnost. V současné době jsou diagnostice chronické žilní insuficience využívány ultrasonografické přístroje, které zobrazují v B módu a používají barevný a spektrální dopplerovský záznam. Ultrasonograficky jsou měřeny patologické refluxy insuficietních žil. Tato práce je zaměřena na využitelnost přenosného dopplerovského cévního systému při diagnostice chronické žilní insuficience.
Application of Doppler ultrasound system to detection of significant venous insufficiency
Keywords: žilní reflux; chronická žilní insuficience; duplexní ultrasonografie; dopplerovská ultrasonografie; reflux of vessels; chronical venous insufficiency; duplex ultrasonography; doppler ultrasonography