Možnosti určení geografického původu živočišných a rostlinných produktů pomocí stabilních izotopů kyslíku, vodíku a uhlíku. Izotopový signál keratinu krunýře želv - Drtinová, Martina (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato biologická studie je zaměřena na možnost využití analýz stabilních izotopů vodíku, kyslíku a uhlíku k určování geografického původu rostlinných a živočišných produktů. Do experimentu bylo zařazeno 19 suchozemských želv, které byly rozděleny do dvou skupin. Každé skupině byla podávána izotopově odlišná strava a pitná voda po dobu jednoho roku. Keratin z krunýřů byl odebrán na začátku a na konci experimentu. Vzorky byly poté analyzovány pomocí metody izotopové hmotnostní spektrometrie.
The possibilities of determining the geographic origin of plant and animal products by means of stable isotopes of oxygen, hydrogen and carbon. Isotope signature in keratin of tortoise´s shell
Keywords: želvy; stabilní izotopy; geografický původ; kyslík; vodík; uhlík; stable isotopes; tortoise; hydrogen; oxygen; carbon; geographic origin