Rozbor příčin požárů vzniklých v Jihočeském kraji v letech 2009 - 2013 od elektrických zařízení a návrh opatření ke zlepšení stavu - Benedikt, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2014)
DP je rozdělena na část teoretickou a empirickou. V teoretické části autor vysvětluje významné pojmy nutné pro zpracování části empirické. Zabývá se v ní teorií požáru a souhrnem obecných norem. Přibližuje zjišťování příčin vzniku požárů a program "Statistické sledování událostí" (dále jen SSU), ze kterého byla čerpána data nutná pro realizaci výzkumu. Následuje přehled el. zařízení, jejich rozdělení, historie a možné nebezpečí. Velmi důležitou kapitolou této části je rozdělení el. iniciátorů, ve které jsou vysvětleny pojmy jako el. zkrat, přechod. odpor, el. jiskra, el. oblouk, proud. přetížení, autoelektrika a její apl. v dopr. prostředcích. Odděleně se pak autor věnuje atmosfér. a elektrostat. výboji. Pro tuto práci byly stanoveny dva cíle. Prvním cílem byl rozbor příčin požárů od el. zařízení v JčK a druhým návrh opatření ke zlepšení stavu. K výzkumu autor stanovil celkem dvě hypotézy: 1. Nejčastější příčinou požárů elektrických zařízení v Jihočeském kraji je elektrický zkrat. 2. Nejvíce zastoupenými požáry elektrických zařízení v Jihočeském kraji jsou požáry dopravních prostředků. Na závěr první části nastínil autor metodiku. Pro zpracování empirické části si zvolil kvantitativní výzkum, který byl prováděn pomocí jednorozměrné statistické analýzy dat. Rešerši literárních zdrojů autor vypracoval na základě literatury z vědeckých knihoven, HZS JčK, územního odboru Strakonice a el. zdrojů dostupných na internetu. Veškerá data potřebná k výzkumu získal autor ze statistických dat programu SSU HZS JčK. V rámci druhé, tedy empirické části diplomové práce nejdříve provedl autor celkovou statistiku požárů od el. iniciátorů, kde vyjadřuje podíl požárů od el. iniciátorů na celkovém počtu požárů. Z výsledků vyplývá, že za sledované období 2009 - 2013 došlo k nárůstu počtu požárů od el. iniciátorů ze 7,14 % na 14,97 %, oproti celkovému počtu všech požárů, které mají tendenci klesající. Dále autor řeší podíly mezi jednotlivými iniciátory na vzniku požárů. Z těchto údajů vyplývá, že nejvíce zastoupeným iniciátorem je autoelektrika a její apl. v dopr. prostředcích. Dalšími významnými iniciátory jsou el. zkrat a přechodový odpor. Ostatní iniciátory nesou mnohem menší podíl na celkovém počtu požárů. Následují škody a uchráněné hodnoty. Uchráněné hodnoty v každém sledovaném roce několikanásobně převyšují vzniklé škody, představují cca 80 % celkové hodnoty majetku. Autor pokračuje přehledem počtu usmrcených a zraněných osob, mezi nimiž je velký rozdíl. Za celé sledované období bylo při požárech od elektrických iniciátorů usmrceno 5 lidí, zraněno 51. U celkového počtu požárů jsou čísla logicky vyšší, za sledované období t.j. 2009 - 2013 bylo zraněných osob 363, usmrcených 51. Následuje část výzkumu, ve které se autor zabývá jednotlivými iniciátory požárů zastoupené el. zkratem, přechodovým odporem, el. jiskrou, el. obloukem, proudovým přetížením, autoelektrikou a její apl. v dopr. prostředcích, atmosférickým a elektrostatickým výbojem. V empirické části jsou navíc zařazeny iniciátory, které nelze blíže specifikovat. Po zpracování získaných statistických dat následuje diskuze, ve které autor rozebírá jednotlivé tabulky a grafy, problémy, které nastaly s jejich řešením. Např. špatně zařazené události v programu SSU, autoelektrika a její apl. v dopr. prostředcích byla často mylně řazena mezi zkraty, přechodové odpory atd. V diskuzi se autor také vyjadřuje k dříve stanoveným hypotézám. První hypotéza byla vyvrácena, zatímco druhá potvrzena. Z důvodu zjištění nedostatků bezpečnostních opatření, navrhl autor opatření vedoucí ke zlepšení stavu. Výsledky práce budou přínosem pro HZS ČR, zvláště pro odbor prevence, pedagogické účely či širokou veřejnost v rámci preventivně výchovné činnosti. Po realizaci některého z navržených opatření je možné pomocí stejného výzkumu zjistit, zda realizace návrhu měla pozitivní vliv na počet požárů, zraněných a usmrcených či na výši škod v následujících letech.
Analysis of the causes of fires from electrical equipment caused in the South Bohemia region in the years 2009-2013 and the concept of precautions to improve the situation
Keywords: Elektrické iniciátory; elektrické zařízení; elektrostatický výboj; statistické sledování událostí; zjišťování příčin vzniku požárů.; Electrical initiators; electrical devices; electrostatic discharge; statistical monitoring of events; investigating the causes of fire.