K problematice frazeologismů na 2. stupni základní školy - Hampergrová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2013)
Tématem této diplomové práce je Problematika frazeologizmů na 2. stupni základních škol. Frazeologie je nedílnou součástí běžné denní komunikace, proto jsem se rozhodla zkoumat, jak jí žáci rozumí. Teoretická část vychází z publikací našich předních lingvistů. Praktická část pak zkoumá nejen znalost frazeologismů, ale také to, zda jim žáci rozumí a dokáží je použít ve větách. Dotazník je sestaven z frazeologismů, jež se objevily jako příklady již v teoretické části, ale také za pomocí slovníků české frazeologie a idiomatiky.
To the Phraseology of Elementary School Pupils
Keywords: frazeologie; idiom; ustálená spojení; slovní zásoba; přísloví; pořekadla; citáty; pranostiky; přirovnání; rčení; phraseology; idiom; established connection; vocabulary; proverb; saying; quotes; weather lore; simile; saying