Analýza chovů koz v Jihočeském kraji - Koutníková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit úroveň produkčních ukazatelů v chovech koz v Jihočeském kraji za období 2008 - 2010. Srovnávány budou chovatelé mezi sebou i meziročně, plemena i velikosti stád. Z produkčních ukazatelů bylo hodnoceno množství nadojeného mléka, % tuku a % bílkovin. Roku 2008 bylo hodnoceno 12 chovatelů se stády od jednoho kusu do 34 kusů. V Jihočeském kraji bylo zapsáno tento rok v plemenné knize 13 koz plemene anglonúbijská koza, 57 bílých krátkosrstých koz a 26 hnědých krátkosrstých koz. Roku 2009 bylo hodnoceno 12 chovatelů se stády od jednoho kusu do 37 kusů. V Jihočeském kraji bylo zapsáno tento rok v plemenné knize 14 koz plemene anglonúbijská koza, 64 bílých krátkosrstých koz a 29 hnědých krátkosrstých koz. Roku 2010 bylo hodnoceno 15 chovatelů se stády od jednoho kusu do 46 kusů. V Jihočeském kraji bylo zapsáno tento rok v plemenné knize 10 koz plemene anglonúbijská koza, 73 bílých krátkosrstých koz a 42 hnědých krátkosrstých koz. Pomocí statistického šetření bylo meziročně vysledováno, že průměrně nejvíce mléka (833 litrů) bylo ve sledovaných stádech nadojeno roku 2010. Průměrně nejvíce mléka pak dojí středně velká stáda (1021 litrů) a plemeno hnědá krátkosrstá 960 litrů). Průměrně nejvíce % tuku v mléce bylo vysledováno v roce 2009 (4,07%). Průměrně nejvíce % tuku v mléce má plemeno anglonubijcká koza (4,32%). Srovnání % tuku v mléce v rámci velikosti plemen není statisticky průkazné (p > 0,05). Průměrně nejvíce % bílkovin v mléce bylo vysledováno u plemene anglonúbijská koza (3,74%). Srovnání v rámci roku a velikosti stáda není statisticky průkazné (p > 0,05).
Analysis of goat herds in South Bohemia
Keywords: anglonúbijská koza; bílá krátkosrstá koza; hnědá krátkosrstá koza; produkční ukazatele; Anglo Nubian Goat; White Shorthaired Goat; Brown Short Hair Goat; Production indicators