Druhé bydlení na Třeboňsku jako předstupeň amenitní migrace - Kadlec, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zabývá dvěma novodobými fenomény, jimiž jsou druhé bydlení a amenitní migrace. V podmínkách České republiky se tyto jevy velmi často překrývají a je tak obtížné najít ostrou hranici mezi nimi. Druhé bydlení lze pochopit jako komplex jevů a procesů, spojených s objektem, který je přechodným místem pobytu vlastníka či uživatele, využívajícího tento objekt především k rekreačním účelům. Amenitní migrace může být chápána jako migrace obyvatel za lepší kvalitou života, za lepším zdravím, pohodou, případně i zábavou. Jedná se o stěhování lidí z neekonomických důvodů a v amenitní migraci převládá směr pohybu z města na venkov. Oproti druhému bydlení se nejedná o žádnou formu dočasného pobytu, ale o trvalé usídlení. Hlavním cílem diplomové práce bylo celkové zmapování druhého bydlení v lokalitě Třeboňska a zjištění jeho potenciálu pro amenitní migraci. Cíl práce byl realizován na základě analýzy dat Českého statistického úřadu a Českého úřadu zeměměřického a katastrálního, terénním šetřením i prostřednictvím dotazníkového šetření, s následným vyhodnocením.
Second home in Třeboň area as the first stage for amenity migration
Keywords: druhé bydlení; amenitní migrace; transformace druhého bydlení; objekt individuální rekreace; Třeboňsko; second home; amenity migration; transformation of second home; residence for recreation; Třeboň region