Simulační model řízení obchodní jednotky - Brychcín, Karel (Jihočeská univerzita, 2013)
V této diplomové práci je shrnut teoretický základ o maloobchodu a simulačních modelech využitelných jako podpora rozhodování při řízení maloobchodních jednotek. Jsou zde popsány specifika maloobchodu a specifika maloobchodních jednotek z pohledu jejich členění a základní teoretická východiska pro tvorbu simulačních modelů. Dále je v práci popsán výchozí multiagentní simulační model vytvořený vedoucím této práce, panem Ing. Viktorem Vojtkem, Ph.D., na kterém tato diplomová práce staví. V rámci této práce je popsána tvorba případových studií využívající multiagentní simulační model chodu maloobchodní jednotky, a to včetně procesu kalibrace modelů pro tyto případové studie. Na základě tvorby případových studií je dále vypracována obecná metodika tvorby takovýchto případových studií. Vytvořená metodika je následně ověřena scénáři a v poslední části práce jsou popsány návrhy na další úpravu simulačního modelu.
Simulation model of a retail store
Keywords: maloobchod; maloobchodní síť; maloobchodní jednotky; typy provozních maloobchodních jednotek; řízení maloobchodních jednotek; formy prodeje; space management; manažerský simulátor; počítačové simulační modely; multiagentní systém; kalibrace simulačních modelů; případové studie; scénáře; retail; retail stores; retail units; types of retail units; retail units management; sales forms; space management; management simulator; computer simulation models; multi-agent system; calibration of simulation models; case studies; scenarios