Struktura motivace k volnočasovým aktivitám sportovního charakteru dětí staršího školního věku - Sosnová, Františka (Jihočeská univerzita, 2022)
Pohybová aktivita je důležitou součástí lidského života, a to především s přihlédnutím do současného životního stylu. Práce si klade za cíl pomocí elektronických dotazníků v internetovém informačním systému Indares určeným dětem získat poznatky o motivaci k pohybové aktivitě a ke sportovním preferencím u žáků staršího školního věku (13-15 let) na Základní škole ve Volarech. Teoretická část se zabývá objasněním pojmů motivace, pubescence, volný čas a pohybová aktivita. Součástí teoretické části je také charakteristika fyzického, emočního vývoje a vývoje poznávacích procesů dětí staršího školního věku. Praktická část analyzuje motivaci a zájem o sportovní aktivity, zkoumá, zda žáci ve volném čase sportují, nebo jestli je tělesná výchova oblíbeným předmětem. Také zkoumá, jaké aktivity ve volném čase provozují, co je motivuje ke sportovní aktivitě a které aktivity více preferují.
Structure and motivation for leisure activities of sports characters of children of older school age
Keywords: Pohyb; motivace; volný čas; škola; postoj dítěte k pohybu; dotazník Indares; pubescence; Movement; motivation; free time; school; child's attitude to movement; Indares questionnaire; pubescence