Problematika pacienta závislého na alkoholu na psychiatrickém oddělení všeobecné nemocnice - Jůzová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou závislosti na alkoholu a ošetřovatelskou péčí poskytovanou pacientům s touto závislostí na psychiatrickém oddělení všeobecných nemocnic. Teoretická část bakalářské práce je věnována pojmu závislost, alkoholismu a dopadu alkoholismu na zdraví. Dále jsou popisovány druhy léčby alkoholové závislosti a specifika ošetřovatelské péče o pacienty se závislostí na alkoholu na psychiatrickém oddělení. V empirické části této bakalářské práce byl stanoven tento výzkumný cíl: zmapovat problematiku poskytování ošetřovatelské péče o pacienta závislého na alkoholu na psychiatrickém oddělení. Na základě tohoto výzkumného cíle byly vytvořeny tyto výzkumné otázky: Jakou mají sestry úlohu v ošetřovatelské péči o pacienty závislé na alkoholu v průběhu hospitalizace na psychiatrickém oddělení a jaká je náročnost poskytování péče pacientům závislým na alkoholu z pohledu sester. K dosažení stanoveného cíle bylo využito kvalitativního výzkumného šetření. Sběr dat byl proveden pomocí polostrukturovaných rozhovorů. Výzkumný vzorek tvořilo celkem 16 všeobecných sester pracujících na psychiatrickém oddělení všeobecných nemocnic. Získané informace byly následně zpracovány otevřeným kódováním, metodou tužka-papír. Z výsledků výzkumného šetření plyne, že problematika poskytování ošetřovatelské péče o pacienty závislé na alkoholu se odvíjí od aktuálního stavu pacienta, předchozích pokusů o léčení závislosti či mnoha jiných faktorů. Úloha sester má svá specifika a je nedílnou součástí při léčbě alkoholové závislosti.
Problematics of an alcohol addicted patient at the psychiatric department of the general hospital
Keywords: Alkohol; alkoholismus; ošetřovatelská péče; pacient; psychiatrické oddělení; všeobecná sestra; Alcohol; alchol addiction; alcoholism; general nurse; nursing care; patient; psychiatric ward