Rytířský sál píseckého hradu a jeho výzdoba - Rolniková, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2022)
Předmětem této diplomové práce je objekt rytířského sálu v prostorách píseckého hradu. Na začátku práce bude představena stavební historie hradu, jeho popis a umístění sálu v rámci hradního komplexu. Hlavním cílem práce bude rozbor malířské výzdoby sálu, identifikace jednotlivých výjevů a postav. Pozornost bude věnována ikonografickým okruhům tvořeným církevní, světskou a erbovní tématikou. Následně zde bude kapitola představující problematiku restaurování a využití 3D technologií pro prezentaci píseckého sálu. Samostatná kapitola bude věnována problematice zaniklých místností. Hradní kapli a královské místnosti, která měla údajně navazovat na rytířský sál. Na základě paralel z jiných objektů se pokusí se určit, ve které části hradu se mohly nacházet, jakou mohly mít podobu a účel
Knights' Hall of Písek Castle and its decoration
Keywords: Hrad; rytířský sál; kaple; Castle; knight's hall; chapel