Politický extremismus, jeho výskyt v Plzeňském kraji a možnosti prevence - Duchek, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2014)
V této práci jsem se zaměřil na extremismus v České republice, konkrétně v Plzeňském kraji. Nicméně vzhledem k tomu, že Česká republika je součástí evropské kultury, zpracoval jsem v teoretické části téma extremismu v kontextu západní Evropy. Je to důležité i z toho důvodů, že česká pravicová a levicová extremistická scéna více méně vychází z kořenů západoevropského pravicového i levicového extremismu.V teoretické části čtenáře rovněž seznamuji s důvody, proč se ve společnosti extremismus stále objevuje a z jakých kořenů pochází, definuji základní pojmy, historický vývoj extremismu v rámci Evropy v posledních desetiletích. Dále se v teoretické části věnuji extremismu v ČR po roce 1989 do současnosti. V praktické části jsem rozpracoval téma extremismu konkrétně v Plzeňském kraji. Zde jsem vycházel přeseděvším z informací, které mi poskytli policisté, kteří mají jako pracovní náplň vyšetřování a objasňování extremistické trestné činnosti. V závěru praktické části se může čtenář seznámit s výsledky průzkumu, který jsem provedl mezi středoškolskou mládeží. Tento průzkum jsem zaměřil na vztah české mládeže k různým extremistickým hnutím v naší republice. Následně jsem se pokusil připravit edukační materiál využitelný v rámci primární prevence na středních školách.
Political extremism, its occurrence in the Pilsen region and ways of prevention.
Keywords: Extremismus; Levicový extremismus; pravicový extremismus; Extremism; Left-wing extremism; right-wing extremism