Systémy intermodální dopravy a jejich prostorové rozmístění v Evropě - Nemec, David (Jihočeská univerzita, 2016)
Hlavním tématem této bakalářské práce je deskripce systémů intermodální dopravy a analýza jejich prostorového rozmístění v Evropě na základě lokalizačních faktorů. Před samotnou analýzou je v teoretické části popsána jejich obecná charakteristika včetně terminologických pojmů a definic, které tyto systémy provázejí, a také jejich parciální segmentace.V teoretické části je dále diskutován historický vývoj a jejich kvalitativní a kvantitativní změny. Posledním tématem teoretické části je současné postavení těchto intermodálních systémů v České republice. Analytická část na základě fruktifikovaných poznatků a dat z diskuse s literaturou a internetovými zdroji obsahuje analýzu intermodálních terminálů a lokalizačních faktorů, které determinují jejich geografickou polohu. Tuto absolventskou práci lze považovat za koncept uceleného pohledu na intermodální dopravu v Evropě. Téma systémů intermodální dopravy je velice obsáhlé, tudíž není možné v tomto limitujícím rozsahu podat podrobný popis a zejména pak analýzy intermodální dopravy v celé Evropě. Důraz kvalifikační práce je primárně kladen na komplexní přiblížení intermodálních systémů v Evropě a je výhradně psána z geografického pohledu.
Intermodal transport systems and their spatial distribution in Europe
Keywords: intermodální doprava; dopravní mód; nákladní doprava; unifikovaná jednotka; intermodal transport; transport mode; freight transport; unified unit