Analýza marketingového prostředí firmy: Výstaviště České Budějovice, a.s. - Suchá, Veronika (Jihočeská univerzita, 2007)
Zájem každé firmy, která usiluje o úspěšné působení ve svém oboru, bez ohledu na to, zda se jedná o firmu malou, střední či velkou, se neustále a čím dál více zaměřuje na získání údajů, informací a znalostí ve svém předmětu oboru, a tedy o svém prostředí. Cílem je získat potřebné údaje a charakteristiky vnitřního i vnějšího prostředí. Podnik orientující se ve svém prostředí má výhodnější pozici v boji o trh. Vybaven těmito informacemi má předpoklad uspět, lépe než ostatní, a konkurovat ostatním subjektům, snadněji vytvořit strategii dobývání trhu a tím získat potřebné pole působnosti, bez kterého není možné se obejít. Významným krokem v této činnosti, která je součástí marketingových postupů, je správné zhodnocení a zařazení údajů a dat potřebných k provedení následné analýzy a nalezení optimálního spojení a vzájemných vztahů vnitřních podmínek a faktorů vnějšího prostředí. Pro zjištění jednotlivých charakteristik mikroprostředí podniku jsem využila analýzu Porterova modelu pěti sil. Shromážděné informace jsem rozdělila do dvou skupin. První skupina obsahovala informace, které se vázaly přímo k podniku samotnému a druhá popisovala okolí podniku (zákazníci, dodavatelé, konkurence). První důležitou skupinou, která tvoří okolí podniku jsou zákazníci. Zákazníky českobudějovického výstaviště lze rozdělit na dvě skupiny, první skupinu tvoří vystavovatelé a obchodníci a druhou návštěvníci. Dodavatelé pro společnost realizují různé propagační a reklamní tiskopisy. V rámci republiky představují konkurenci převážně ty veletržní správy, které organizují výstavy se stejnou nebo podobnou tématikou. Makroprostředí společnosti lze analyzovat a vyhodnotit území celé České republiky, ale nejdůležitější oblastí pro Výstaviště České Budějovice byl, je a vždy bude region jižních Čech. V jihočeském regionu je nutné počítat s působením faktorů charakteristických pro tuto oblast: nižší ekonomická síla regionu, nižší kupní síla a vyšší spořivost obyvatel v regionu.
ANALYSIS OF MARKETING ENVIRONMENT IN VÝSTAVIŠTĚ ČESKÉ BUDĚJOVICE, A. S.
Keywords: Dodavatelé; faktory; konkurence; makroprostředí; marketingové prostředí; mikroprostředí; návštěvníci; obchodníci; ohrožení; okolí podniku; příležitosti; silné stránky; slabé stránky; veletrhy; vnější prostředí; vnitřní prostředí; Výstaviště České Budějovice a. s.; vystavovatelé; výstavy; zákazníci.; Suppliers; the factors; competitors; macro {--} environment; the marketing environment; micro {--} environment; visitors; traders; risks; company environment; opportunities; strong points; weak points; trade fairs; external environment; internal environment; Výstaviště České Budějovice a. s.; exhibitors; exhibitions; customers.