Srovnání systémů sociální ochrany ve státech EU se zaměřením na rodinu - Ryváková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem bakalářské práce je na základě srovnání systémů sociální ochrany ve státech EU pomocí databáze MISSOC popsat aktuální trendy v oblasti podpory rodin. K dosažení cíle práce byla zvolena metoda desk research (analýza dat a informací z databáze MISSOC) a komparace. Srovnávaná data jednotlivých podpor byla následně vložena do tabulek a grafů. Na základě srovnání pak byly popsány aktuální trendy v oblasti podpory rodin v zemích EU. Z výsledků výzkumu vyplývá, že úroveň podpory se v zemích Evropské unie liší. Můžeme však pozorovat i společné rysy spočívající zejména ve finanční pomoci rodinám. Významným trendem je slaďování pracovního a rodinného života, kterého se dosahuje různými cestami. Nelze také opomenout trend povzbuzování otců, aby se podíleli na péči o dítě, a to i za pomoci prodlužování otcovské dovolené. Výzkum také poskytl možné inspirace pro Českou republiku v podpoře rodin. Zejména využití švédské zkušenosti v oblasti rodičovského příspěvku by mohlo rodinám v České republice přinést výhody. Dále by se Česká republika mohla inspirovat v Rakousku či v Estonsku, kde je podpora rodin na vysoké úrovni. Výsledky této práce mohou posloužit jako doporučení pro odborníky při případných změnách v systému sociální ochrany, zejména v poskytování rodinných dávek. Dále mohou být využity pro orientaci v podpoře rodin v jednotlivých zemích EU.
Comparison of Social Protection Systems in EU Countries with a Focus on the Family
Keywords: Sociální politika; systém sociální ochrany; Evropská unie; rodina; rodinné dávky; Social policy; social protection system; European Union; family; family benefits