Společenstva epigeických brouků plantáží rychle rostoucích bylin - Jahnová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem předkládané práce bylo prozkoumat společenstva epigeických brouků na plantážích rychle rostoucích bylin. Odchyt byl proveden ve čtyřech porostech a byla při něm použita metoda zemních pastí. Jako indikátory sloužili střevlíkovití (Carabidae) a drabčíkovití (Staphylinidae). Bylo odchyceno 18 druhů a 45 exemplářů čeledi Staphylinidae a 25 druhů a 594 exemplářů čeledi Carabidae (celkem 43 druhů, 639 exemplářů). Jako nejbohatší porost z hlediska počtu odchycených exemplářů se ukázal porost lesknice rákosovité (246 ks) a z hlediska počtu druhů porost srhy laločnaté (28 druhů). Dominantními druhy ve všech společenstvech byly druhy Poecilus cupreus, Pseudophonus rufipes, Calathus fuscipes, Harpalus aeneus a Nebria brevicollis. Na všech stanovištích převládaly druhy eurytopní (E) nad druhy adaptabilními (R2). Nejnižší hodnota ISD, tedy nejvyšší antropogenní ovlivnění bylo zjištěno v porostu lesknice rákosovité. Předpokládá se, že vliv na společenstva mohl mít okolní biotop (uměle založené travní společenstvo) a průběh počasí v roce průzkumu.
Communities of epigeic beetles in the plantations of fast growing plant species for energetic purposes
Keywords: střevlíkovití (Carabidae); drabčíkovití (Staphylinidae); rychle rostoucí byliny; antropogenní ovlivnění společenstev; druhová diverzita; ground beetles (Carabidae); rove beetles (Staphylinidae); perennial biomass crops for energetic purposes; human impact on communities; species diversity