Účinek suplementace anorganické formy selenu u králíků - Vodičková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2020)
Selen je jedním z nejvýznamnějších mikroprvků v živočišném organismu, který působí prostřednictvím selenoproteinů. Na organismus však negativně působí jeho nedostatek i nadbytek. V této bakalářské práci jsme se soustředily na vliv suplementace anorganické formy selenu (seleničitan sodný). Experiment byl proveden na 18 králících plemene činčila velká ve věku 7-10 měsíců. Králíci byli rozděleni do 3 skupin (3 samci, 3samice). Kontrolní skupina dostávala krmnou směs bez přidaného selenu. Skupina E1 dostávala krmnou dávku s doplňkem selenu v množství 0,15 mg na kg sušiny a skupina E2 s doplňkem 4,3 mg na kg sušiny. V našem eperimentu se zabýváme vlivem anorganické formy selenu na celkovou hmotnost králíků i vybraných orgánů (játra, ledviny, svalovina), na vliv doplňku selenu na jeho obsah v těchto orgánech a také vlivem na obsah selenu v krevním séru králíků a jeho účinkem na krevní parametry . Výsledky našeho experimentu ukázali histopatologické změny pouze ve skupině E2 u tří jedinců (50 %). U dvou případů (33 %) šlo o ojedinělé drobné lymfocytární infiltráty v intersticiu a u jednoho případu (17 %) iniciální fázi glomerulonefrosy. U svalové tkáně nebyli ani v jednom případě nalezeny histologické změny.
Effect of inorganic selenium supplementation in rabbits
Keywords: anorganický selen; selenoproteiny; králík; vybrané orgány; inorganic selenium; selenoproteins; rabbit; selected organs