Diagnostika vybraných prekonceptů k technickému a přírodovědnému vzdělávání žáků 5. tříd ZŠ - Štorková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce se zabývá diagnostikou prekonceptů. Teoretická část přibližuje konstruktivismus z pohledu vzdělávání, diagnostiku prekonceptů, pojetí výuky žáka a učitele, technické a přírodovědné vzdělávání na prvním stupni ZŠ a metody výzkumu. V praktické části byla zjišťována míra zastrukturování prekonceptů dotazníkem. Výzkumný vzorek tvořili žáci pátých tříd ZŠ v Českých Budějovicích. Údaje o prekonceptech a jejich zastrukturování byly vyhodnoceny z hlediska kvantitativních a kvalitativních metod výzkumu.
Diagnosis of Selected pre-Concepts Towards Technical and Scientifical Education of 5th Grade Pupils
Keywords: konstruktivismus; prekoncept; činitelé výuky; technická výchova; přírodovědná výchova; diagnostika prekonceptů; pedagogický výzkum; constructivism; pre-concepts; training agent; education agent; technical training; natural training; diagnostics of pre-concepts; educational research