Nebezpečí intoxikací u malých dětí a připravenost školských zařízení při haváriích s únikem nebezpečných látek - Kohutová, Renáta (Jihočeská univerzita, 2007)
Abstrakt: Zabývat se zdravím malých dětí je pro celou společnost velmi důležité. Práce je zaměřena na možný vliv chemických a toxických látek, které mohou každodenně ohrožovat zdraví dětí. V každé domácnosti s dětmi existuje mnoho potravin, výrobků, léků a také např. rostlin, které mohou děti ohrozit. Podle výzkumů (např.u mléka, vitamínu "A" či paracethamolu) jsou prokazatelně určité poživatiny pro děti v mnohých případech nevhodné. Také rostliny, které se doma běžně pěstují nebo keře, jež se vyskytují na zahradách mateřských škol, mohou být původcem zdravotních potíží malých dětí. Dalším důležitým prvkem v okolí dětí, který je rodiči zanedbáván, je materiál hraček. Druhá část práce je věnována průzkumu, který byl proveden na území karvinského regionu v 19 mateřských školách (MŠ). Pro potřeby práce byly vytvořeny dva soubory osob. Do prvního souboru bylo zahrnuto 87 pedagogických pracovníků, kteří v MŠ pracují. Druhý soubor čítal 155 rodičů, jejichž děti náhodně vybrané MŠ navštěvují. Rodičům i pedagogům byly položeny formou dotazníku podobné otázky, které se týkají znalostí z oblasti ochrany obyvatel. Hlavním tématem zde bylo nebezpečí úniku nebezpečných chemických látek. Otázkami byla prověřována teoretická schopnost dospělých osob v takových případech včas a hlavně správně reagovat a tím chránit sebe a především děti. U obou skupin je možné konstatovat, že znalosti z oblasti ochrany obyvatel jsou nedostačující. Většina respondentů (67 % učitelů a 57 % rodičů) by se nezachovala správně. Jen velmi malá část dotazovaných byla schopna jmenovat některé prostředky individuální ochrany. Tato výstupní data byla dále poskytnuta HZS MSK a budou použita jako podpůrný materiál pro vytvoření změn v informovanosti běžných občanů a zejména pedagogů v oblasti ochrany obyvatel. Jedním z možných přínosů práce je také vytvoření návrhu pomůcky pro lepší orientaci zasahujících příslušníků HZS u hendikepovaných občanů.
Danger of intoxication of small children and readiness of educational institutions in accidents with dangerous substances release
Keywords: Dětské ochranné masky; Dětské ochranné vaky; Ochrana obyvatel; Toxické látky a děti; protection inhabitant; child´s protective masks; child´s protective bags; toxic substances and children