Vyhodnocení vývoje stavů tetřívka obecného (Tetrao tetrix) v oblasti Světlíku na Šumavě - Samek, Petr (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce dokumentuje aktuální výskyt populace tetřívka obecného v dané lokalitě a porovnává ho s výskytem populace tohoto druhu za posledních třicet let. Cílem práce je vyhodnotit dlouhodobý vývoj subpopulace tetřívka obecného v této lokalitě a zpracovat přehled jeho výskytu vzhledem k měnícím se stanovištním podmínkám (těžba rašeliny). Výsledkem je návrh managementu ochrany tetřívka obecného a jeho biotopu po dobu těžby, a po jejím následném ukončení.
The valuation of the population of the black cock in respect of the disturbed habitat in consequence of turf digging in the area of Světlík in Šumava
Keywords: tetřívek obecný; těžba rašeliny; management ochrany; black cock; turf digging; management of conservation