Jazykový režim EU v praxi: srovnání dostupnosti dokumentů v češtině, ve francouzštině a v angličtině na webových stránkách Soudního dvora EU - Bauerová, Eva (Jihočeská univerzita, 2011)
Tématem bakalářské práce je Jazykový režim Evropské unie v praxi, srovnání dostupnosti dokumentů v českém, francouzském a anglickém jazyce na webových stránkách Soudního dvora Evropské unie. Nejprve se práce zabývá představením Evropského soudního systému a postavení Soudního dvora mezi institucemi Evropské unie. Dále, pro lepší uchopení tématu, jsou představeny pravomoci a organizace Soudního dvora Evropské unie. Poté práce popisuje jazykový režim Evropské unie obecně a plynule přechází k rozboru jazykového režimu Soudního dvora Evropské unie. Po nastínění obecných pravidel následuje rozbor dostupnosti dokumentů Soudního dvora Evropské unie ve zmíněných jazycích, vzhledem k principu mnohojazyčnosti Evropské unie a jeho uplatnění v praxi. Rozboru dokumentů předchází nastínění podoby webových stránek Soudního dvora Evropské unie. Na závěr je rozbor dostupnosti dokumentů vyhodnocen jak po kvantitativní tak po kvalitativní stránce.
Linguistic regime of the EU in practise: comparison of accessibility of the documents in Czech, French and English on the website of the Court of Justice of the EU