Problematika vyučování katolického náboženství v 50. letech 20. století s přihlédnutím k situaci ve východních Čechách - Weisbauer, Jan (Jihočeská univerzita, 2019)
Klíčová slova: komunismus, totalita, náboženství, víra, křesťanství, výuka, vyučování, učitelé, žáci, škola. Diplomová práce pojednává o boji komunismu proti šíření katolické víry a pronásledování učitelů, výuky náboženství a i kněží. V první části diplomové práce je vyjasnění postavení katolické církve ve státě, a proč začala být církev pronásledovaná. Druhá část popisuje spor o zavedení jednotné školy a reformaci školského systému. Třetí část práce nabízí důkazy o pronásledování církve a znemožňování výuky náboženství podle záznamů KSČ.
Problems of teaching Catholic religion in the 1950s, taking into account the situation in eastern Bohemia
Keywords: komunismus; totalita; náboženství; víra; křesťanství; výuka; vyučování; učitelé; žáci; škola.; communism; totalitarianism; religion; belief; Christianity; teaching; teaching; teachers; pupils; school.