Optimalizace sklizně chmele ve vztahu k dosažení maximálních kvalitativních ukazatelů produktu - Pešina, Milan (Jihočeská univerzita, 2013)
V diplomové práci je analyzován a hodnocen obsah a složení hořkých kyselin metodou HPLC a index skladování chmele (HSI). Uvedené metody byly aplikovány na vzorcích odebíraných ze čtyř odrůd chmele (Žatecký poloraný červeňák, Sládek, Premiant a Agnus) ve čtyřech lokalitách (Blšany, Běsno, Nesuchyně a Strojetice) žatecké chmelařské oblasti v období od 18. 8. 2012 do 4. 9. 2012 během sklizně chmele. Dále byl sledován vliv procesu sušení na chmel, tzn., rozdíl v obsahu a složení hořkých kyselin mezi zeleným a suchým chmelem a porovnání mezi pásovými a komorovými sušárnami.
Optimization of the hop harvest in relation to maximizing product quality indicators
Keywords: Chmel; sušení; pásová sušárna; komorová sušárna; Hops; drying; belt drying; drying chamber