Analýza a hodnocení škod způsobených černou zvěří v regionu Milevsko - Kotalík, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce je zaměřena na analýzu škod působených černou zvěří na zemědělských plodinách v regionu Milevsko. Pro sledování poškození byly vybrány tři zájmové oblasti (Sepekovsko, Přeštěnicko a Opařansko). Každá ze sledovaných zájmových oblastí byla vybrána na základě vhodných podmínek pro celoroční výskyt černé zvěře a tak i ideálních podmínek pro posuzování škod působených tímto druhem zvěře na zemědělských plodinách. Hlavním cílem práce bylo vyhodnocení škod způsobených černou zvěří dle nejvhodnějších českých a zahraničních metodik. Sledování bylo realizováno v období od počátku února roku 2011 do konce října roku 2011. Velikost poškození na jednotlivých zemědělských pozemcích byla měřena pomocí tří českých metod dle (Dvořáka et al., 2006). Celkové vyhodnocení škod působených černou zvěří na zemědělských plodinách bylo realizováno pomocí české metodiky dle Kamlera a dvou zahraničních metodik (Jonathana Yodera a Ray T. Sternera). K největšímu poškození černou zvěří na zemědělských plodinách došlo v zájmové oblasti Sepekovsko. Nejatraktivnější a zároveň tak nejvíce poškozovanou zemědělskou plodinou černou zvěří regionu Milevsko se stala kukuřice setá. K poškozování trvalých travních porostů černou zvěří rytím došlo pouze v jarním období. Ozimé obiloviny byly nejvíce poškozovány černou zvěří v období mléčné zralosti. U metodik použitých pro zjištění množství poškozené plochy na zemědělském pozemku bylo potřeba zvolit metodiku dle druhu zemědělské plodiny, výšky porostu a způsobu poškození. Všechny tři typy metodik použitých pro zjištění celkové výše škody způsobené černou zvěří na zemědělských plodinách byly přesné a použitelné ve vybraném regionu.
The Analysis and Evaluation of The Damages Caused by Wild Boar in The Region of Milevsko
Keywords: černá zvěř; škoda; zemědělská plodina; zemědělský pozemek; wild boar; damage; farming plant; farming land