Význam včely medonosné (Apis mellifera) v semenářství polních plodin. - Pšeničková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2012)
V této práci se snažím vyzvednout význam včely medonosné v opylování entomofilních rostlin a vzájemný vztah mezi rostlinou a včelou medonosnou. Včela medonosná je neodmyslitelnou a nepostradatelnou součástí zemědělské výroby tím, že zvyšuje hektarové výnosy. Je ale důležitá i v lesích, na lukách a v ovocných sadech. Úvodní část práce je věnována popisu a představení včelstva a alternativních opylovatelů. V práci je nastíněna i hospodářská, ekonomická a ekologická charakteristika včelařství a problémy, se kterými se musí včelařství potýkat, dále pak dotace z Evropské unie, které pomáhají našim včelařům. V závěrečné části práce je popsána problematika a různé názory na geneticky modifikované rostliny a jejich vliv na včelu medonosnou.
Function of honey-bee (Apis mellifera) in see industry of field crops.
Keywords: včela medonosná; entomofilní rostliny; opylování; pyl; nektar; geneticky modifikované rostliny; honeybee; plants; pollination; pollen; nectar; geneticaly modified plants