Analýza kauzality mezi vývojem nářadí a vývojem sestav ve sportovní gymnastice žen - Nováková, Petra (Jihočeská univerzita, 2020)
V této bakalářské práci podáváme přehled vývoje gymnastického nářadí a sestav se zaměřením na bradla o nestejné výši žerdí. Nejbouřlivějším vývojem, ze všech druhů gymnastického nářadí, procházejí po druhé světové válce právě bradla žen. Z paralelních mužských bradel se postupně přešlo na cvičení na bradlech o nestejné výši žerdí. Cvičení mělo zpočátku spíše statický charakter. Později se cvičení na bradlech vyznačovalo technicky a dynamicky dokonalým prováděním prvků a častým střídáním přechodů z jedné žerdě na druhou. První kapitola bakalářské práce stručně pojednává o historii sportovní gymnastiky. Druhá kapitola popisuje vývoj konstrukce bradel o nestejné výši žerdí. Třetí kapitola popisuje vývoj prvků, sestav a pravidel na bradlech o nestejné výši žerdí. Nejvíce informací bylo čerpáno z odborných periodik a literatury zabývající se vymezenou problematikou v daném období.
Analysis of causality between development tools and development reports in the gymnastics women
Keywords: vývoj; historie; sportovní gymnastika žen; gymnastika; nářadí; bradla o nestejné výši žerdí; sestavy; prvky; development; history; women's gymnastics; gymnastics; tools; asymmetric bars; reports; elements