Benchmarking vybraného odvětví - Kubal, Pavel (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá mezipodnikovou komparací na základě vícekriteriálního rozhodování. Uvádí příklady pravidelného rankingového hodnocení firem, zejména finančního sektoru v českých odborných periodikách. Hlavním cílem práce bylo provedení komparace tří nejvýznamnějších bankovních subjektů (z hlediska obratu, bilanční sumy a počtu klientů). Kritérii srovnatelnosti firem jsou stejný předmět podnikání, působnost ve stejném státě a podobná či přiměřená velikost. Komparace je zaměřena na finanční benchmarking založený především na hodnocení hospodářské situace pomocí vybraných finančních ukazatelů a na komparaci z hlediska klientských dat.
Benchmarking of chosen economic field
Keywords: Finanční analýza; Benchmarking; Vícekriteriální rozhodování.; Financial analysis; Benchmarking; multi-criteria decision-making.