Jazyk a styl Davida Jana Žáka v životopisném románu Návrat Krále Šumavy - Becková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce je soustředěna na lingvistickou analýzu životopisného románu Návrat Krále Šumavy (2012). Teoretická část obsahuje stručnou charakteristiku funkčního stylu uměleckého zahrnující textovou a jazykovou výstavbu. Následující dvě kapitoly jsou věnovány životu a dílu Davida Jana Žáka a hlavní postavě románu, Josefu Hasilovi. Praktická část je zaměřena na samotný rozbor komunikátu, přičemž je členěna do jednotlivých rovin, a to foneticko-fonologické, morfologické, syntaktické a lexikální. Snahou je zde najít a popsat příznakové prvky vymykající se neutrálních spisovných jevů, které neobsahují dobový ani stylový příznak nebo expresivitu. Pásmo postav je konfrontováno s pásmem vypravěče. Závěrem je zde výsledná charakteristika jazyka a stylu Davida Jana Žáka v díle Návrat Krále Šumavy.
Language and Style of David Jan Žák in the Biographical Novel Návrat Krále Šumavy
Keywords: lingvistická analýze; životopisný román; Návrat Krále Šumavy; linguistic analysis; biographical novel; Návrat Krále Šumavy