Prevence a diagnostika HIV - Jankovcová, Jana (Jihočeská univerzita, 2022)
Název této bakalářské práce je "Prevence a diagnostika HIV". HIV je zkratka pro lidský virus imunitní nedostatečnosti, který rozdělujeme na HIV-1 a HIV-2. HIV infekce má tři stádia, která jsou definována počtem CD4+ T-lymfocytů v krvi a mají různé klinické příznaky. Posledním stádiem HIV infekce je AIDS, což je zkratka pro syndrom získaného selhání imunity. Hlavní způsob přenosu viru je sexuální styk, dále přenos krví a přenos z matky na dítě. Základní terapií HIV/AIDS je antiretrovirová chemoterapie a profylaxe oportunních infekcí. Důležitá je prevence, mezi kterou řadíme pre-expoziční a post-expoziční profylaxi a bariérovou ochranu. Diagnostika HIV je nejčastěji založena na principu ELISA testu a western blotu. K diagnostice jsou také využívány rychlotesty. K mé práci jsem si stanovila hlavní cíl, a to zjistit, jaká je informovanost mladé generace v Jihočeském kraji o HIV problematice. K tomuto cíli jsem si stanovila jednu hypotézu, a to že předpokládám, že informovanost je nízká, a že většina souboru se neumí efektivně chránit. K dosažení tohoto cíle jsem využila dotazníkové šetření. Druhým cílem mé práce byl vlastní laboratorní výzkum testování HIV u různých skupin lidí, přičemž má hypotéza k tomuto cíli byla taková, že předpokládám, že ve výzkumu bude minimální množství reaktivních vzorků, jelikož v České republice je nízký výskyt HIV. Dotazníkové šetření ukázalo, že má hypotéza byla správná, a většina souboru, která je sexuálně aktivní se neumí efektivně chránit, a že informovanost o HIV problematice je nedostačující. Laboratorní šetření, které probíhalo jeden měsíc, také potvrdilo mou hypotézu, žádný vzorek nebyl reaktivní.
Prevention and diagnosis of HIV infection
Keywords: HIV; AIDS; prevence; diagnostika; profylaxe; HIV; AIDS; prevention; diagnostics; prophylaxis