Možnosti fotochemické degradace metforminu. - Oušková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce je zaměřena na lék ze skupiny antidiabetik, metformin. V teoretické části je představena charakteristika metforminu a mechanismus jeho účinku, jsou zmapovány koncentrace metforminu ve vodním prostředí a toxické efekty na vodní organismy, a uvedeno několik studií zabývajících se jeho fotochemickou degradací. V experimentální části byly provedeny pokusy s fotochemickou degradací metforminu za světelných podmínek relevantních k přírodním podmínkách a byla testována stabilita degradačních produktů vzniklých při ozařování roztoku metforminu se sensitizátorem odvozeným od antrachinonu.
Possibilities of photochemical degradation of metformin.