Biblická katecheze pro adolescenty - Novotná, Jana (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá biblickou katechezí zaměřenou na mládež v období adolescence. Teoretická část popisuje adolescenci a problémy, se kterými se mládež v tomto období musí vypořádat. Na základě církevních dokumentů definuje katechezi a výuku náboženství, dále charakterizuje současnou situaci výuky náboženství v České republice a katechezi v současné praxi církve. Součástí teoretické části je charakteristika biblické katecheze: její teoretické zpracování z pohledu biblické vědy a její praktické zpracování. Praktická část obsahuje průzkum, který poskytne témata pro praktické zpracování biblické katecheze. Vybraná témata (Desatero, nebeské království) jsou zpracována teoreticky (z pohledu biblické vědy). Následuje didaktické rozpracování témat do konkrétních návrhů biblické katecheze.
The Biblical Catechesis for Adolescents
Keywords: adolescence; výuka náboženství; katecheze; biblická katecheze; exegeze; biblická hermeneutika; adolescence; religions Education; catechesis; biblical catechesis; exegesis; biblical hermeneutics