Svalové dysbalance u administrativních pracovníků, možnost jejich ovlivnění pomocí cvičení SM systému a úpravy ergonomie - Galusová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce je zaměřena na svalové dysbalance u administrativních pracovníků a možnost jejich ovlivnění pomocí cvičení SM systému (stabilní mobilní systém) a úpravy ergonomie. Svalové dysbalance u administrativních pracovníků vznikají na základě nerovnováhy mezi udržováním dlouhodobé statické polohy, v tomto případě se jedná nejčastěji o sed u počítače, a mezi kompenzační pohybovou aktivitou. V dnešní přetechnizované době se kladou stále větší nároky na zaměstnance, snižuje se jejich počet a tím se rozšiřuje náplň práce zbylých pracovníků. Ti jsou pak často nuceni zůstávat ve svém zaměstnání i po pracovní době a mají tak méně času i energie na vedlejší pohybovou aktivitu. Většina pracovišť není uspořádána dle ergonomických zásad, což má taktéž zásadní vliv na vznik již zmíněných problémů. V teoretické části je postupně popsána anatomie a kineziologie osového orgánu, ramenního pletence a dolních končetin, dále je zde vymezena problematika svalových dysbalancí. Třetí kapitola je zaměřena na metodiku cvičení založenou MUDr. Richardem Smíškem SM systém (stabilní mobilní systém). Následně je vymezen pojem ergonomie se zaměřením na ergonomii sedu u počítače, v poslední kapitole se hovoří o postuře. Hlavním cílem práce bylo zjištění přítomnosti svalových dysbalancí u administrativních pracovníků na základě vstupního kineziologického vyšetření a následně snaha o ovlivnění těchto dysbalancí pomocí cvičení SM systému. Metodou volby pro praktickou část práce byl kvalitativní výzkum. Sběr dat proběhl formou rozhovoru s odebráním přímé anamnézy od tří probandek z řad administrativních pracovníků, dále bylo provedeno komplexní kineziologické vyšetření na začátku i na konci výzkumu, probandky také dostaly dotazník o ergonomickém uspořádání jejich pracovního místa a byly požádány o vyplnění informovaného souhlasu. Bakalářská práce může být využita pro odbornou i laickou veřejnost, a to konkrétně pro zlepšení informovanosti o cvičení metodou SM systém a o nemalém významu ergonomie nejen u sedavých zaměstnání.
Muscle imbalance in administrative personnel, the possibility of interference with the exercise of SM and editing ergonomics
Keywords: svalové dysbalance; administrativní pracovník; SM systém; ergonomie sedu u PC; muscle imbalance; administrative worker; SM system; ergonomics adjustment